BISERICA NEAGRA

  Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania.
Biserica a fost incendiata anterior anului 1384 si reconstructia acesteia a durat pana in 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410. Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecti si mesteri.
  Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Grav avariata dupa incendiul din 1689 Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesteri locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari.
Noile bolti sunt executate in stil baroc nu in stil gotic.
Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale ci si prin alte lucruri: astfel, in cloponita, se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din Sud Estul Europei) avand peste 4000 de tuburi. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest tip din Romania. Daca sunteti in Brasov nu ratati concertul saptamanal de orga sustinut aici pe cea mai mare orga din Sud Estul Europei.

 

     BISERICA SFANTA TREIME (PE STRADA BARITIU - LA GRECI)

A fost construita in secolul al XVIII-lea prin contributia ortodocsilor greci, romani si a familiei princiare Brancoveanu. Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu beneficiau de dreptul de a construi edificii de cult in cetatea Brasovului, de aceea aceasta biserica a fost construita intr-o curte de pe strada Targul Cailor. O inscriptie de pe cladirea din fata bisericii mentioneaza ca an al fondarii 1768. In spatele Bisericii se afla un mic cimitir in care sunt ingropati membrii ai familiei princiare Brancoveanu, mitropolitul Ungrovlahiei Dosoftei si membri ai comunitatii grecesti din Brasov.

 

     BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI

In secolul al XIX-lea romanii ortodocsi din Cetate nu aveau o biserica si o parohie proprie. Protopul Bartholomeu Baiulescu a obtinut dreptul de a ridica intr-o curte din zona Sirului Graului (Piata Sfatului) o biserica parohiala. Initial a functionat o capela mica. Romanii din cetatea Brasov erau lipsiti de biserica datorita faptului ca singura biserica ortodoxa din centru, cea de la Targul Cailor apartinea grecilor din cetate, care o obtinusera in urma unui proces in Viena la care interpretandu-se abuziv testamentul lui Constantin Brancoveanu li s-a acordat intreaga avere detinuta de acesta in sudul Transilvaniei. Un prim pas in solutionarea problemei lacasului de cult pentru romanii din cetatea a fost ridicarea capelei din Groaveri in anul 1876 de catre acelasi protopop Bartolomeu Baiulescu prin subscriptie publica la care au contribuit credinciosii romani greco-ortodocsi din Cetate. Abia in 1896 este ridicata biserica parohiala a romanilor ortodocsi din Cetate.
Ca si alte lacasuri de cult ortodoxe din centru Biserica se afla ascunsa intr-o curte nu are fatada la strada. Planul bisericii aminteste mai curand de biserica de tip sala specifica stilului baroc decat de planul triconc ori treflat al bisericilor ortodoxe. In acelasi an mitropolitul ortodocsilor romani din Ungaria si Transilvania arhiepiscopul de Sibiu Miron Romanul si-a dat acordul ca noua biserica sa fie utilizata de credinciosi pentru serviciul divin in locul celei din Groaveri care era prea indepartata.

BISERICA CATOLICA (MURESENILOR)
Biserica Romano-Catolica poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Edificiul de cult a fost ridicat in stil baroc de catre arhitectul Iosif Carol Lamasch intre anii 1776-1782. Anterior, pe acelasi loc se afla o capela manastirii dominicane construita in stil gotic, aceasta era orientata pe directia est-vest, invers decat biserica baroca. Biserica are un plan rectangular de tip sala terminata cu un cor octogonal care are ferestrele gotice. Biserica romano-catolica constituie cel mai important monument in stil baroc din Cetatea Brasovului.

BISERICA SFANTUL IOAN (FRANCISCANA)
Biserica Sfantul Ioan este o cladire in stil gotic care a suferit transformari in perioada renasterii si barocului (sec. XVI-XVIII). In forma actuala biserica dateaza din anul 1711, ceea ce explica utilizarea preponderenta a stilului baroc. Biserica apartine calugarilor ordinului franciscan care au fost persecutati si alungati din oras in 1525 de catre sasii trecuti la luteranism.
In interior, biserica are o orga frumoasa datand din 1908 si un altar baroc decorat cu o scena infatisand botezul Domnului Iisus Christos in apa Iordanului de catre sfantul Ioan. Statuile din interiorul bisericii Sfantul Ioan ii infatiseaza pe Fecioara Maria, Sfantul Iosif, Sfantul Anton si pe Iisus Christos Mantuitorul. Astazi biserica este un loc frecventat de catre credinciosii romano-catolici, dar si de crestini apartinand confesiunii ortodoxe care vin la aceasta biserica pentru a se ruga sfantului Anton din Padova.

SINAGOGA DE PE STRADA PORTII
Reprezinta templul comunitatii evreilor din Brasov, incepand cu anul 1901 cand a fost inaugurat. Sinagoga are planul unei bazilici cu trei nave, este realizata in stilul asa numit spaniol cu elemente decorative gotice (rozasa, ancadramentele ferestrelor si portilor) si romanice.

SINAGOGA DE PE STRADA CASTELULUI
A fost ridicata din cauza cresterii numarului de adepti ai cultului mozaic in Brasov. Sinagoga este decorata in exterior cu motive vegetale si pe fronton, deasupra portalului de la intrare are pictati doi sfincsi. Aceasta este un exemplu rar de pictura figurativa pentru ca reprezentarea figurilor umane si animale este interzisa in cultul mozaic inca de pe timpul lui Moise.

Monumente istorice

VECHEA PRIMARIE - CASA SFATULUI
Construita initial ca turn de veghe cladirea a fost transformata in Primarie pe masura ce orasul s-a dezvoltat. In 23 decembrie 1420 se incheie un acord intre Adunarea Districtului Tara Barsei si breasla blanarilor privind construirea Casei Sfatului. In acest document se spune ca reprezentantii breslei blanarilor brasoveni au ingaduit celor noua comune ale "Provinciei Tara Barsei" sa-si construiasca deasupra boltii de vanzare a breslei o camera pentru "acordarea dreptatii" si pentru sedintele magistratului.
Din cauza invaziei turcesti din 1421, a distrugerii in mare parte a orasului, precum si a arestarii magistratului orasului, acest proiect va fi amanat. Urmatoarea mentiune despre Casa Sfatului din Brasov apare in 1503, cladirea fiind mentionata sub numele de "Praetorium". Cladirea a cunoscut de-a lungul anilor multe modificari, multe dintre ele datorate distrugerilor provocate de evenimente naturale:
-5 iulie 1608 - un traznet loveste turnul Casei Sfatului; incendiul nu a putut fi stins decat dupa ce s-a turnat in foc vin, otet si lapte;
-17 iunie 1662 - un cutremur afecteaza puternic Casa Sfatului; turnul avea sa se prabuseasca in proportie de doua treimi;
-24 iulie 1682 - o furtuna puternica loveste din nou "turnul trompetistilor" (numit asa pentru ca un trompetist anunta trecerea fiecarei ore);
-21 aprilie 1689 - marele incendiu (provocat de fortele habsburgice care asediau orasul) distruge o mare parte din cladire. Dupa aproape un secol, in anul 1780, se incheie lucrarile de reconstructie a Casei Sfatului, aproximativ in forma pe care o cunoastem astazi. Administratia orasului se muta din aceasta cladire in anul 1876, intr-o cladire noua situata la interesectia strazilor Republicii si Mihail Sadoveanu.
La inceputul secolului 20, Casa Sfatului urma sa fie demolata si inlocuita cu o cladire administrativa moderna. Acest lucru a fost evitat doar datorita unei puternice campanii de presa pentru mentinerea vechiului monument istoric. Ultima modificare arhitecturala a Casei Sfatului a avut loc in anii 1909-1910 cand acoperisul baroc a fost inlocuit de actualul acoperis piramidal, cu tigle colorate. Din 1950 cladirea gazduieste Muzeul Judetean de Istorie.

CASA NEGUSTORILOR (PODUL BATUSILOR - CERBUL CARPATIN)
Cladirea este cunoscuta mai ales sub numele de Casa Negotului (astazi galeriile Corona). A constituit hala orasului īnca din secolul al XVI-lea fiind un loc īn care erau depozitate si vāndute numeroase marfuri, atelierele produse īn ateliere care adesea se aflau īn aceeasi cladire. Cladirea are pivnita īn subsol, aceasta este construita īn tehnica boltilor cilindrice, boltile de la parter si etaj serveau drept magazine pentru a etalarea si vinderea produselor sau adaposteau mici ateliere ale mestesugarilor. Īn pivnita se aflau depozitele magazinelor si atelierelor din casa negotului si o crāsma numita īn mod sugestiv "Casa de betie". La parter erau mici ateliere si dughene in care mesterii si comerciantii isi prezentau produsele.
Cladirea a fost construita in urma unei promisiuni facuta de Apollonia Hirscher ca multumire pentru faptul ca fiica sa a fost salvata de la moarte. Se pare ca micuta intrase in moarte clinica si si-ar fi revenit dupa funerarii in mormant, fiind descoperita de catre un gropar sarman care a incercat sa-i ia bijuteriile. In amintirea acestei intamplari, Apollonia Hirscher si fiica sa sunt figurate intr-o fresca pe frontonul cladirii Hirscher de pe strada Michael Weiss 22 (colt cu strada Republicii).

GRANARUL ORASULUI
Cladirea a fost construita in prima jumatate a secolului al XVI -lea. Este una dintre cele mai vechi si bine pastrate cladiri din oras. A functionat ca depozit de marfuri al Brasovului medieval, etajul fiind destinat pastrarii granelor si produselor alimentare, fiind organizat pe strazi si vecinatati. Acum cladirea gazduieste Bistro de l'Arte.

CLADIREA PRIMEI BANCI SASESTI (STR. MURESENILOR NR. 1)
Kronstadter Allgemeine Sparkasse - prima banca din Brasov si din Transilvania. Kronstadter Allgemeine Sparkasse primul institut bancar din Transilvania, revendicat deopotriva de Romania si Ungaria a fost o necesitate a modernizarii, singura cale de a scoate Transilvania din "starea linistita" si de a o plasa pe orbita capitalismului.
Fondatorul bancii este Peter Traugott Lange von Burgenkron. El a inteles foarte bine ca printre cerintele timpului se numarau: nevoia de preturi scazute, cultivarea simtului de economisire si crearea unui sistem organizat, facil si articulat al circulatiei banilor si al marfurilor. Pe langa Sparkasse, Peter Lange a fondat Institutul de pensii (1844), Asociatia brasoveana a meseriasilor (1842), Muntele de pietate si Spitalul orasenesc (1847). Ideea bancii a prins viata inca din anul 1827 cand Peter Lange se afla la Viena. Din cauza birocratiei, lucrurile s-au taraganat pana in 1832, moment in care dosarul intra in lucru la cancelaria imperiala. Dupa o alta seria de pertractari intre Viena, Guvernul Transilvaniei si Magistratul brasovean, aprobarea definitiva a fost data la 3 iunie 1835. imediat a fost creata o societate care patrona Sparkasse, alcatuita din 90 de membrii fondatori.
Publicatia "Siebenburger Bote" din Sibiu (Brasovul nu avea inca ziar) saluta intemeierea primului institut bancar din Transilvania, creat dupa modelul altor institute din interior si din strainatate, remarcand faptul ca relatia public-banca se va desfasura comod si in deplina siguranta. Scopurile noii banci se adresau tuturor categoriilor sociale, cuvantul de ordine fiind ca o economie, oricat de mica si rezultata dintr-o munca onesta, poate fi importanta. Un loc distinct il ocupa si activitatea de ajutor reciproc in caz de boala sau alte nevoi (zestre, deschiderea unui atelier, pornirea unei afaceri, etc.) sigla firmei era reprezentata de stupul de albine, iar deviza "Munceste, aduna, sporeste!" La 1 ianuarie 1836 Sparkasse si-a deschis portile pentru public. La inceput programul de functionare era stabilit pentru ziua de duminica intre orele 9-12, iar din 1840 era extins si pentru ziua de vineri, intre aceleasi ore. De la 1 iulie 1857 acesta a devenit permanent.

CASA MURESENILOR
Cladirea care adaposteste astazi muzeul memorial Casa Muresenilor a fost destinata initial ca locuinta. In familia Muresenilor a ajuns printr-alianta matrimoniala ca parte a dotei. In aceasta cladire a functionat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea redactia Gazetei Transilvaniei si tipografia familiei Muresianu. (trimitere catre site)

CETATEA BRASOVULUI
Construita in varful unui deal in anul 1395, cetatea a fost una dintre cele mai puternice din Transilvania.
Vechea cetate de pe dealul Sf. Martin a fost distrusa in anul 1529.
Pe la mijlocul secolului al XVI-lea cetatea a fost refacuta de catre generalul conte Arko, capatand in marea parte infatisarea de astazi. Fortificata din nou in secolul urmator si renovata de mai multe ori, cetatea s-a dovedit a fi un adapost sigur mai ales pe timpul rascoalelor din perioada principelui Rakoczi. Cheltuielile mari de intretinere au au determinat orasul sa daruiasca cetatea imparatesei Mariei Tereza. Cetatea a intrat apoi in posesia statului si a avut diverse destinatii, mai ales ca inchisoare.
Astazi cladirea adaposteste un restaurant cu specific romanesc, nu foarte popular.

REDUTA


Cladirea veche data din secolul al XVIII-lea, pana in anul 1892 a fost utilizata de catre brasoveni ca sala de spectacole, dupa aceasta data a fost demolata din cauza deterirorarii structurii sale de rezistenta. Un an mai tarziu a fost inaugurata noua cladire in stil neobaroc.




BIBLIOTECA HONTERUS
In anul 1547 umanistul Johannes Honterus a fondat bibliotheca Liceului German in care, pe langa cartile bisericesti, se afla traduceri din scriitori antici, opere literare fiosofice si istorice apartinand lui Honterus si altor scriitori umanisti din Europa centrala, precum si carti in limba greaca provenite din bibliotecile de la Constantinopol care fusese cucerit de turci cu cativa ani inainte (1543). Cladirea in care a functionat bibllioteca a fost transformata in casa de locuit si a devenit cunoscuta ca fiind casa in care s-a nascut si a locuit muzicianul de origine germana Paul Richter.

CASA HONTERUS
Situata in strada Nicolae Balcescu la numarul 40 casa a fost denumita astfel dupa umanistul Johaness Honterus (1498-1549). In aceasta casa s-a nascut in anul 1498 marele umanist sas Johannes Honterus. Fiul al unui pielar (Strada Neagra - vechiul nume al strazii Nicolae Balcescu - era locul in care majoritatea pielarilor si tabacarilor aveau atelierele), Johannes Honterus avea sa fie una dintre cele mai importante figuri ale Brasovului medieval. Johannes Honterus este autorul "Descrierii Lumii" (1530), lucrare larg raspandita in centrele culturale europene, si al "Gramaticii Latine" (1530). De asemenea Honterus a facut prima harta a Transilvaniei (1532), a intemeiat tipografia din Brasov (1539) si a reorganizat liceul umanist (1541-1543), care azi ii poarta numele. Tot el a fondat prima moara de hartie din Romania (1546) si biblioteca scolara (1547).
Johannes Honterus a evidentiat in lucrarea sa "Descrierea Lumii" in mod cartografic unitatea celor trei tari romane in harta intitulata "Dacia", afirmand totodata si continuitatea romanilor pe aceste meleaguri.

Locuri de vizitat

STRADA SFORII
Este cunoscuta ca fiind cea mai stramta strada din oras, explicatia consta in faptul ca de la inceput a fost destinata a face legatura dintre strazile Portii si Cerbului, fiind un simplu coridor pentru pompieri.

STRADA REPUBLICII
A fost cunoscuta sub numele de strada Caldararilor pentru ca pe aceasta strada se aflau grupati membrii breslei caldararilor. Strada era strabatuta de un canal care servea la salubrizare. In capatul strazii se afla una dintre cele mai vechi porti ale cetatii, dincolo de poarta pornea drumul care ducea spre Moldova. De aici provine o alta denumirea data strazii : Purzengasse (strada Portii). In capatul strazii Portii se afla un turn prevazut cu ceas pentru ca mesterii sa potriveasca cat mai exact timpul diverselor operatiuni de prelucrare a marfurilor. Casele prevazute cu ziduri masive si obloane solide din tabla si lemn puteau rezista unui eventual atac in cazul in care dusmanii ar fi trecut de poarta.

STRADA GHEORGHE BARITIU
Strada Gheorghe Baritiu era utilizata in zilele de targ ca loc pentru vinderea cailor, de aici provine si numele primit de strada in evul mediu: Targul Cailor. In secolul al XIX-lea strada devine una dintre caile de acces in Piata Sfatului datorita deschiderii unei porti spre Schei, poarta care strapungea zidul vestic al orasului in zona Bastionului Fierarilor (Directia Judeteana a Arhivelor Statului).

STRADA MURESENILOR
A fost numita la inceput strada Manastirii dupa manastirea dominicana situata pe latura sa nordica. Ulterior a primit numele de strada Vamii dupa sediul Vamii care se afla in apropierea bastionului Portii din capatul strazii. In evul mediu, acesta strada constituia principala cale de acces in oras pentru negustorii si calatorii veniti dinspre Tara Romaneasca prin Bran.

POARTA SCHEI
Porta Schei a fost ridicata in anii 1827-1828 pentru a usura comunicarea cu cetatea a locuitorilor din Scheii Brasovului. Poarta este construita din piatra si caramida in stil clasic, aspectul sau fiind acela de arc de triumf. Poarta este strapunsa de trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor.

POARTA ECATERINEI
Poarta Ecaterinei este una dintre cele mai vechi porti care si-a pastrat aspectul original. Este localizata chiar langa Poarta Schei. Poarta Ecaterinei a fost timp de cateva secole singura poarta pe latura de vest a cetatii Brasov. Poarta strapungea zidurile cetatii, iar in interiorul acesteia aparatorii erau postati pe galerii din lemn dispuse pe mai niveluri. Pe inscriptiile de pe poarta apare scris si anul 1540, prin poarta se ajungea in ulita Orfanilor.
In 1552 un document atesta existenta unui depozit de praf de pusca si de proiectile, iar in anul 1559 se construieste turnul din fata porti. Turnul portii Ecaterina avea un plan patrat cu turnulete de panda la colturi si era prevazut cu un pod mobil legat cu lanturi pentru a asigura trecerea peste santul cu apa. Dupa deschiderea portilor de la Targul cailor si Schei in 1820, respectiv 1828, Poarta Ecaterinei a fost zidita si folosita drept magazin. Langa poarta Ecaterinei se afla si azi o parte din vechiul zid al orasului.

DUPA ZIDURI
In secolul 14 a fost construit canalul Graft (=sant) la poalele dealului Warthe. Canalul constituia un prim obstacol natural impotriva atacatorilor. Ulterior s-a construit primul zid de aparare al Brasovului, intarit cu opt turnuri.
Odata cu evolutia armelor de atac, in exteriorul cetatii, a fost construit un al doilea zid de aparare, fara turnuri, dar prevazut cu doua bastioane puternice in fiecare capat (Bastionul Fierarilor si Bastionul Curelarilor). Spatiul dintre cele doua ziduri era denumit "Zwinger" si era repartizat pentru aparare si intretinere diferitelor bresle ale orasului. Astfel de la Bastionul Fierarilor (azi Arhivele Statului) in jos era Zwinger-ul macelarilor, urmat de Zwinger-ul manusarilor, Aproximativ la mijlocul lungimii zidurilor, in dreptul Turnului Alb, se afla bastionul "Graft". El traverseaza paraul Graft. Pe timpuri o punte si un pod mobil legau acest bastion de Turnul Alb. Un alt Zwinger de Dupa Ziduri era cel al "procuratorilor" (functionarii insarcinati cu constructiile si lucrarile publice ale orasului). Astazi zona "Dupa Ziduri" este un loc placut pentru o plimbare intr-o zi calduroasa de vara.

ALEEA DE SUB TAMPA
Aleea de sub Tampa se afla pe latura de sud a cetatii pe o coasta a dealului Tampa. In evul mediu, in apropierea zidurilor se afla un sant cu apa care a fost secat in secolul al XIX-lea si in locul sau a fost facuta o promenada. Partea inferioara a Tampei nu era impadurita avand aspectul unei pasuni. Pe laturile de apus si rasarit existau doua ziduri care inchideau accesul pe pasune. Astazi aleea de sub Tampa continua sa fie un loc de promenada pentru frumusetea perspectivei pe care o ofera si monumentele istorice pastrate in conditii bune (Bastionul Tesatorilor, Bastionul Postavarilor si doua turnuri de curtina)

BELVEDERE
Este un loc de promenada amenajat in zona din spatele Turnului Negru la care se poate ajunge pe o alee care asigura accesul spre drumul spre Poiana Brasov si Turnul Alb. Inca din a doua a jumatate a sec al XIX-lea exista o promenada in proximitatea Turnului Alb pe asa-zisul deal al Romurilor. Din acest loc se poate vedea Piata Sfatului si intreaga cetate a Brasovului.

PIATA SFATULUI
Piata Sfatului era locul in care se organizau targurile periodice in Evul Mediu si in epoca moderna. Datorita rolului comercial al Brasovului, alaturi de comerciantii sasi si romani, in Piata Sfatului se intalneau negutatori veniti dinTarile Romane si Ungaria. Marfurile erau vamuite langa poarta care se afla in capatul strazii Vamii (strada Muresenilor astazi) de unde se ajungea direct in piata. Magistratul si functionarii orasului vegheau la respectarea ordinii din piata, in sensul ca, fiecare comerciant trebuia sa-si aseze marfa in locul stabilit de Consiliul Orasenesc.
Astfel, existau mai multe targuri si siruri in piata si vecinatatea acesteia: Targul Boilor, Targul Cailor, Targul de Peste, Sirul Inului, Sirul Graului, Sirul Fructelor.